Så syr du dina egna gardiner

Att sy sina gardiner själv behöver inte vara så krångligt som man kan tro och resultatet kan bli riktigt bra. Här kommer en guide om hur du kan gå tillväga. Det finns flera olika typer av gardiner, men i det här inlägget kommer jag fokusera på de lite enklare varianterna: kanalgardiner och knytbandsgardiner.

Kanalgardiner/panelgardiner

Det här är nog den lättaste typen av gardiner att sy och kräver inte så mycket erfarenhet inom sömnad. Klipp till tyget du har valt om det inte redan är de mått du vill ha. Om ni klipper till tyget själva så behövs kanterna fållas. Börja med att sicksacka alla klippta sidor. Sömmen behöver därefter döljas genom att du viker in sidorna (inte topp och botten) ungefär 1 cm. För bäst och finast resultat så skulle jag rekommendera en dubbelvikning. Alltså att du viker in kanten två gånger. Nåla fast kanten och pressa/stryk till den. Sedan syr du en vanlig raksöm längs kanten. Nu har du fållat sidorna. Toppen på gardinen viker du ner på baksidan så långt att det finns plats för en gardinstång emellan, nåla fast och sy sedan en enkel raksöm. Den nedre fållen kan du antingen fålla på samma sätt som på sidorna med vanlig raksöm eller så pressar du på ett påstrykningsbart fållband. Nu är gardinen färdig!

Knytbandsgardin

Knytbandsgardinen börjar du sy på samma sätt som kanalgardinen med att fålla kanterna. Även bottenfållen sys på samma sätt. Sedan ska du klippa ut en mall till dina knytband. Använd mönsterpapper. Mallen nålar du fast på det tyg som du valt och klipper ut så många band som du vill ha. Till en gardin som är 110 cm bred är det lagom med sju stycken band och nio stycken band till en gardin som är 140 cm bred. Ett bra mått för knytbanden är 50 cm långa och 6-10 cm breda. Klipp även ut en 6 cm hög tygremsa som ska vara 2 cm bredare än gardinens färdiga bredd.

Knytbanden behöver sys till innan de sys fast på gardinen. Börja med att vika banden på längden, rätsida mot rätsida, och nåla fast. Sy ihop på längden med en raksöm, en halv centimeter in från kanten. Vänd sidan banden med rätsidan utåt så att sömmen döljs på insidan. Stryk banden. Vik in topp och botten på banden en halv centimeter och sy fast med en raksöm.

Nu ska du sy fast banden på gardinen. Vik bak 4 cm av toppenfållen på gardinen och nåla fast den och pressa till. Ta remsan på 6 cm och vik in 1 cm av alla dess kanter, nåla och pressa. Lägg ut gardinen plant med avigsidan mot dig. Vik banden på mitten och mät ut vart de ska sitta på gardinen. Lägg ut banden på gardinen med de lösa ändarna utanför tyget. Tänk på att du ska ha tillräckligt med band utanför tyget att knyta med. Ta tygremsan på 6 cm och lägg över gardinens toppfåll och knytbanden. Rätsidan på remsan ska vara mot dig. Nåla fast remsan kant i kant med gardinens fåll. Sy sedan en raksöm en halv centimeter in från remsans alla kanter. Sen är gardinen färdig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *