Vinresa till Italien

Älskar du goda viner ska du åka på en vinresa till Italien. Italien producerar massor av goda viner och är faktisk världens största vinproducent.  Några av dessa viner kan du smaka på plats i vingårdarna eller också smakar du viner i någon storstad, kanske i Milano eller Rom och får guidning av en kunnig sommelier.

Du kan prova olika regionala viner utan att lämna staden Rom om du bokar en vinprovning i staden. Man provar flera olika viner och ofta ingår även mat som till exempel buffelmozzarella, andra kraftiga ostar, salami, skinka och crostini. Det brukar finnas höst 20 deltagare i en grupp och man träffas i en vinprovningslokal med olivoljor, vinflaskor och böcker som skapar en lämplig och mysig atmosfär. Du kan alltså kombinera din matresa till Italien med sevärdheter i staden Rom.

Valpolicella

Området Valpolicella sträcker sig från Lessini bergen till Soave och namnet betyder ”Dalen med de många källare”. Vinrutten i Valpolicella kan man ta med bil, cykel eller också rider man och man kan uppleva fascinerande historiska upplevelser. Här odlar man de klassiska druvorna från området: Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Dessa druvor används när man tillverkar supervinet Amarone della Valpolicella (DOCG). Bland annat detta vin kan du smaka på din vinresa till Valpolicella.. Valpolicella är området som började tillverka viner av torkade druvor och blev berömd på grund av detta. Amarone är inte det enda vinet från området utan det finns även flera andra bra viner från Veneto och Valpolicella.

verona

Man kan besöka Venetos olika vindistrikt med Verona som utgångspunkt på din vinresa. Veneto är en av Italiens största vinregioner. Där produceras kvalitetsvinerna DOC och DOCG i större utsträckning än någon annanstans i Italien. Vingårdarna är koncentrerade till trakten kring Verona och fler och fler producenter satsar på produktion av kvalitetsviner.

Vinerna i Veneto har utvecklats från saftiga viner till komplexa, fylliga viner som kan lagras. Även de mer vanliga vinerna från Venetoregionen har blivit mycket populära och både Soevo och Bardolino kan idag stoltsera med kvalitetsviner. Soave är ett av Italiens mest intressanta vita viner och numera liknar vinet inte alls det neutrala, kanske lite tråkiga vin det en gång var. En vinresa till Veneto är något som kan rekommenderas.

Italien är inte bara känd för sina viner utan även för ostar och skinkor.  Nära Veneto ligger Emilia-Romagna som är mest känd för ost och skinka som med fördel kan avnjutas med viner från området. De flesta känner nog till Prosciutto di Parma (lufttorkad skinka).  Även andra norditalienska charkuterier finns att smaka här. Parmigiano Regiano är en stark och smakrik ost från området som man absolut måste smaka. På din vinresa till detta område kan du alltså kombinera goda viner med goda ostar, skinka och charkuterier.

toscana

Eller välj Toscana som ett mål på din vinresa. Toscana är ett område som många förknippar med Italien och viner. Man kan besöka vingårdar i Toscana området, bo där samt äta och smaka viner. Vinerna är utsökta och maten är fantastisk. Landskapet i Toscana varierar mellan slätter och kullar till bergstoppar.

Områden som tillverkar DOCG viner i Toscana är följande: Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Elba Aleatico Passito, Montecucco Sangiovese, Morellino di Scansano, Suvereto, Vernaccia di San Gimignano och Vino Noblie Montepulciano. Du kan alltså smaka och köpa med dig flera olika kvalitetsviner om du åker på en vinresa hit.

Du har förmodligen smakat Chianti viner någon gång. Dessa viner tillverkas inom vindistriktet Chianti i Toscana i Italien. Distriktet ligger mellan Florens och Siena. Det ursprungliga distriktet är Chianti Classico och de vingårdar som ingår har tuppen, Gallo Nero, på flaskans hals. Här kan man smaka bland annat Chianti och Chianti Classico, båda klassas som DOCG. Druvor som används i framställningen av Chianti viner är Sangiovese, Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Noir. Allt detta kan du smaka och uppleva på en vinresa till Toscana Italien.

En vinresa till Italien är ett måste för vinälskaren och även andra som är intresserade av viner, god mat och själva Italien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *